Tel.: 0729 823 200

„Mert a könyvek világa hatalmas, nagy világ, boldog azilum, üdülés és menedékhely a mindennapok világa elől!” - Herbert George Wells

CarpeLibrum.ro - online erdélyi magyar könyvtér - webshop
Gályanapló

Gályanapló

RON 20.00
1 Raktáron

A „napló” személyes műfaj, az írói napló, a műhelynapló, melyet sokszor csak az irodalomtörténet tesz közzé, a nyilvánosságra szánt művek háttér-övezetét világítja meg, jelezve a benyomások, a források vidékét, a szellemi küzdelem folyamatát. Ilyen könyv Kertész Imre Gályanaplója, mely már címével is az alkotó szerepfelfogására, az írói munka etikai feladatként és a létezés, a „hajózás” egyetlen mentségeként való értelmezésére utal. A viszonylag későn kezdett írói pálya, a hosszú munkával és nagy szellemi elmélyedéssel teremtett művek készültével párhuzamosan Kertész olvasmányairól, bölcseleti meglátásairól, személyes életproblémáiról folyamatosan vezetett feljegyzéseket – e szaggatott, ám gondolatilag mindvégig tartalmas jegyzetanyag került a kötetbe.
A Gályanapló, melynek két határéve 1961 és 1991, három fejezetre tagolódik, melyek jelzik e három évtized alkotói periódusait: Kihajózik (nyílt vizekre); Bolyong (szirtek és zátonyok közt); Elengedi (a kormányt) Behúzza (az evezőket) Boldog. Kertész töprengéseinek – melyhez elsősorban a fordítóként is megismert 20. századi német filozófia és irodalom adja az adalékszempontokat – középpontjában a modern individuum egzisztenciális kérdései állnak. Illetve azok a tragikus paradoxonok, melyek a kor tapasztalataiból következnek: miért és hogyan élünk e szörnyű, tragikus világban? Német útiképei, a három évtizedes hazai valóságra utaló észrevételei egyaránt e kérdésekre mutatnak, olyan feszítetten, sokszor nyitva hagyottan, hogy kitűnő műveinek szellemi erőtereként is felfogható e tépelődés.
A Kertész-próza ismerőinek, értelmiségieknek sajátos szellemi csemege a könyv. (Legeza Ilona)

 

Szerző: Kertész Imre
Kiadó: Magvető, 1999
359 oldal, keménytáblás
új állapotban

© CarpeLibrum | 2019 – 2021
Tel.: 0729 823 200

fb icon carpelibrum

 

 

Webfejlesztés: Digital Studio

 

Az űrlap kitöltésével Ön elfogadja a weboldal adatvédelmi irányelveit és a benyújtott információk tárolását!

Feliratkozás

A carpelibum.ro weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.