Tel.: 0729 823 200

„Mert a könyvek világa hatalmas, nagy világ, boldog azilum, üdülés és menedékhely a mindennapok világa elől!” - Herbert George Wells

CarpeLibrum.ro - online erdélyi magyar könyvtér - webshop
Mr. Biswas háza

Mr. Biswas háza

RON 27.00

Vidiadhar Surajprasad Naipaul huszonkilenc évesen lett ismert és elismert író - történetesen épp e könyv, a Mr Biswas háza révén. A sikert újabb sikerek hosszú sora követte, amikor pedig 2001-ben Naipault tüntették ki az akkor pontosan száz éve alapított Nobel-díjjal, az irodalmi világközvélemény úgyszólván természetesnek vette, hogy így történt. /Egyedül a kritikuspápa, Marcel Reich-Ranicki fanyalgott, feltehetően azért, mert a német literátor-társadalom is egyöntetű lelkesedéssel fogadta a hírt./ Időről-időre hírét költik, hogy a díjat nem pusztán az irodalmi teljesítménnyel lehet kiérdemelni, odaítélésében politikai és történelmi szempontok is érvényesülnek - Naipaulon és a Mr Biswason azonban ilyen megközelítésben is nehéz fogást találni. Iszlámellenes megnyilvánulásai miatt az elismerést összefüggésbe hozták a 2001 szeptember 11-i terrorakcióval is, csakhogy az írót ekkor már vagy másfél évtizede az esélyesek közt emlegették. Öntörvényű, minden külső elvárást figyelmen kívül hagyó alkotó-óriás, jelen munkája pedig remekmű. A Mr Biswas háza a kritikusoktól többek közt a karibi Buddenbrook-ház jelzőt is megkapta, bár Naipaul nem igyekezett különösebben az általa is tisztelt Thomas Mann nyomdokaiba lépni. Olvasóját hihetetlenül gazdag világba vezeti be, holott e kozmosznak valójában az élő, cselekvő szereplők hatalmas sokasága ellenére is mindössze egyetlen, magányos lakója van: a nagyon esendő, küszködő, csak gyermekeiben diadalmaskodó Mohun Biswas. Az ő életének krónikája azonban a posztkoloniális társadalmak történetének is krónikája, egyszersmind pedig emlékmű, amelyet Sir V. S. Naipaul - Trinidadra vándorolt szegény indiaiak angol lovagi címmel és Nobel-díjjal kitüntetett leszármazottja - saját küzdelmes sorsú édesapjának állított.

Még ​esett, amikor a kocsi megállt a ház előtt. A félig betonból, félig ólomcsövekből készült kerítést négyzetes betonoszlopok tartották, hajnalka indái futották be, amelynek kis piros virágairól csepegett az esővíz, Mr. Biswast azonnal lenyűgözte a ház magassága, a krémszínű és szürke fal, az ajtók és ablakok fehér kerete, a vörös téglaburkolat fehér fugázata, és tudta, ez a ház nem neki való.
Amikor pedig – mikor az eső elől berontottak a házba – megismerte az idős hölgyet, aki nem is volt olyan idős, mint ahogyan az irodista előadta, Mr. Biswast lenyűgözte az asszony udvariassága. Mr. Biswasnak állandóan az volt az érzése, hogy nyakkendőjével, csillogó cipőjével és Prefectjével becsapja a külvilágot. Itt, ebben a Sikkim Street-i házban, amely oly kívánatos, oly elérhetetlen volt, különösen bántotta e rászedés. Az idős hölgy udvariasságát megpróbálta udvariassággal viszonozni, próbált nem gondolni saját zsúfolt szobájára, nyolcszáz dollárjára. Lassan és óvatosan – mostanra észrevette magán a sör hatását – kortyolgatta a teát, szívta a cigarettáját. Mivel attól tartott, hogy a nyílt lelkendezés faragatlanságnak tűnnék, tétován nézegette a festett falakat, a meszelt celotexmennyezetet, amelyen csokoládészínűre pácolt facsíkok húzódtak, a vadonatújnak tűnő, fehér keretes, fehér lécdíszes tejüveg ajtókat és ablakokat, a fényezett padlót, a fényezett Morris-garnitúrát. Amikor pedig az irodista nyíltan és bizalmasan, minthogy a nyolcszáz dollárról sejtelme sem volt, ragaszkodott hozzá, hogy Mr. Biswas az emeleti helyiségeket is megnézze, Mr. Biswas odafent is sietve körbejárt: látott egy fürdőszobát vécékagylóval, és – micsoda luxus! – porcelánmosdóval. Látott továbbá két zöld falú hálószobát és egy verandát, amely, mivel nem sütött be a nap, egészen hűvös volt. Látta ezen kívül a lenti kerítést, az utcán parkoló Prefectet, s egy pillanatra úgy tekintett a házra, mintha a sajátja lenne. Ez a gondolat pedig oly részegítő volt, hogy azonnal elhessegette, és lesietett a földszintre.

Szerző: V. S. Naipaul
Fordító: ifj. Kőrös László
Kiadó: Cartaphilus, 2005
670 oldal, keménytáblás papírborítóban

© CarpeLibrum - 2019
Tel.: 0729 823 200

fb icon carpelibrum

 

 

Webfejlesztés: Digital Studio

 

Hírlevél

Az űrlap kitöltésével Ön elfogadja a weboldal adatvédelmi irányelveit és a benyújtott információk tárolását!